Ez a kedvenc sós tortám. Még a quiche-nél is jobban szeretem. Nyolcadikos koromban töltöttem öt napot Helsingborgban egy csereprogram keretében egy svéd családnál. Egyik este az anyuka a specialitását készítette el, a sós sajttortát. Annyira megtetszett, hogy mielőtt indultam volna haza, elkértem a receptjét. Pedig hol voltam még akkor a blogolástól! Így jut el most hozzátok a "cheesecake" receptje.
A tészta (22 cm átmérőjű formához):
A tészta (22 cm átmérőjű formához):
Hozzávalók:
- 180 g liszt
- 125 g vaj
- 1 tojás
Mindent kimérek egy nagy keverőtálba. Összegyúrom a tésztát, és hűtőbe teszem fél órára. Utána kinyújtom és kibélelem vele a kivajazott a tortaformát.
A töltelék:
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 250 g túró
- 150 g nagy lyukú reszelőn lereszelt kék penészes sajt (pl. márványsajt)
- 75 g nagy lyukú reszelőn lereszelt kemény sajt (pl. trappista, ementáli)
- 1 nagyon kövér vagy 2 kis kinyomott fokhagymagerezd
- 1 csipet só
- 1 tk. pirospaprika
Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Külön tálban felverem a tojásfehérjét. Egy nagy keverőtálban felverem a tojássárgáját. Hozzákeverem a lereszelt sajtokat, a túrót, a felvert fehérjét és végül a fűszereket. A tésztával bélelt tortaformába öntöm és belesimítom. Ha túllóg a tészta pereme, akkor azt késsel egyenesen levágom.
200 fokon 30 percig sütöm. Közben villával megszurkálom, amikor nagyon jön föl, és szét akar pukkadni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése