2011. június 14., kedd

Galette Bretonne

A galette sós palacsinta, hagyományos Bretagne-i étel. Először Rennes-ben ettem olyat, ami végleg meggyőzött, hogy ez egy remek étel. A jellegzetes ízét, és a fő különbséget az édes palacsintához képest az adja, hogy hajdinalisztből készül. A hajdinaliszttől nem kell megijedni, könnyen beszerezhető valamelyik bio-boltban, és múltkor 600 Ft körül vettem fél kilót. Sokféle feltéttel előfordul (pl. egy palacsintázó étlapja). Ami mindenhol van, az a "Complète", amiben egy tojás, egy sonkaszelet, és reszelt sajt van.





Hozzávalók a tésztához (8-12 db lesz belőle, tehát 3 főre elég):
  • 250 g hajdinaliszt
  • 1 púpozott tk. só
  • 60 cl víz
  • 1 tojás (hogy szép színe legyen)

Egy nagy keverőtálban a hajdinal
iszthez és a sóhoz három-négy részletben hozzáöntöm a vizet, és csomótlanra keverem. Beleütöm és hozzákeverem a tojást is. 1-2 órára a hűtőbe teszem pihenni.



Mindig egy kis vajon megsütöm a galette-eket, mint a palacsintát, kivéve, hogy csak nagyon rövid ideig sütöm a fordítás után. Olyan serpenyőt használj, ami nem tapad!

Visszateszem a galette-et a serpenyőbe egy kis vajon, ráteszem a feltétet, és várom, hogy az alja megpiruljon. Ha szép ropogós alul, akkor négy oldalt felhajtom és elsimítom a hajtást a fa keverővel. Például a "Complète"-hez: galette vissza a serpenyőbe, ráteszem a sonkát, ráütöm a tojást, és ha már majdnem megsült, akkor rászórom a reszelt sajtot. Végül felhajtogatom négy oldalt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése