2011. június 7., kedd

Tartelette aux fraises

Hideg, ínycsiklandó finomság eperszezonra, amit elkészíteni is egyszerű. Kell egy készre sütött tortaalap (pâte sablée), a főtt cukrászkrém és sok gyümölcs a tetejére. Ha ezek mennek, akkor bármiből tudsz gyümölcstortát csinálni. Málna, szeder...





Tehát az egész három lépésből áll:

1. Tartelette-formákban (vagy egy nagy tortaformában) készre sütök egy adag pâte sablée-t. 5 tartelette jön ki belőle.

2. Elkészítem a vaníliás cukrászkrémet (crème patissière). Kb. fél liter krémhez:
  • 170 g cukor
  • 5 tojássárgája
  • 80 g liszt
  • 425 ml forró tej
  • 15 g vaj
  • 1,5 ek. vanília aroma
Felteszem a tejet forrni. Kimérem a cukrot és a lisztet, szétválasztom a tojásokat (a fehérje jó lehet még „meringue”-nek, avagy habcsóknak). A tojássárgáját felverem, és eközben fokozatosan hozzáadom a cukrot. Szépen kifehéredik tőle. Továbbra is habverővel, hozzákeverem a lisztet. A felforralt tejet nagyon lassan hozzáöntöm, miközben habverővel keverem. Vastagaljú fazékba öntöm ezt a masszát és közepesen magas lángon melegítem, miközben keverem a habverővel, ügyelve rá, hogy le ne ragadjon az alja. Nagyon besűrűsödik. Forrástól számítva még 2-3 percig főzöm alacsony lángon. Vadul keverem, mert hajlamos odakapni. Lehúzom a tűzről, végül hozzákeverem a vajat és a vanília aromát. Hűtőben egy hétig eláll.

3. A cukrászkrémet belekenem a tortaalapokba. Rápakolom az epret. Voila.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése