2011. június 11., szombat

Brownie

Még egy recept erejéig folytatom a „könnyen, finom desszertet” sorozatot. Ez a süti is nagyon gyorsan elkészíthető. Aztán sósabb dolgok kerülnek majd terítékre, és bepillantunk az orosz és fehérorosz konyha rejtelmeibe is (sőt, tán még a svédbe is).
A brownie amerikai sütemény, a XIX-XX. sz. fordulóján csinálták először. Számos legenda kering arról, hogy hogyan készült az első, de a legvalószínűbb, hogy egy szakácskönyv szerkesztője egyszerűen megváltoztatott egy létező receptet, úgy, hogy sok csokit és kevesebb lisztet tett bele. Belül puha, nedves, kívül ropogós, és négyzetekre vágják. Néha „crème anglaise”-el tálalják. Ha Franciaországban kéred, úgy ejtsd, hogy „broní”, különben sosem értik meg mire gondolsz.

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 100 g étcsokoládé (ne Katica legyen, de azért a 85%-os Lindtet se erre pazarold)
  • 185 g vaj
  • 3 tojás
  • 175 g porcukor
  • 90 g liszt
  • 100 g dió


Nagy vonalakban: a csokit megolvasztom, a diót ledarálom, a vajat megolvasztom, mindent összekeverek, és megsütöm.
1. Vízfürdőn („Bain-marie”) megolvasztom a csokit. Keresek két lábost – egy kisebbet és egy nagyobbat – amelyekből a kisebbet bele lehet rakni a nagyobba, úgy, hogy ne essen bele. 2 ujjnyi vizet töltök a nagyobbikba, és elkezdem forralni. A kisebbe beledarabolom a csokit (nem kell túl kicsire, úgyis elolvad), és ráültetem a nagy lábosra. Így a gőz miatt biztos, hogy nem hevítem 100 fok fölé. (Ha nem gőzölve csinálom, akkor odaég meg darabos lesz.) Szép lassan megolvad. Ha kész, lekapcsolom a lángot, és otthagyom. Feldarabolom a vajat, és megolvasztom. Mikróban a legkényelmesebb vajat olvasztani.


2. Előmelegítem a sütőt 180 fokosra.

3. A diót durvára darálom.




4. Egy nagy keverőtálban habverővel összekeverem a cukrot a tojásokkal, aztán sorban hozzáadom a vajat és a csokit. Összekeverem a lisztet a darált dióval, majd ezt is beleöntöm a tálba, és megint összekeverem.



5. Jól kivajazok egy négyzetes formát (kb. 25×25 cm), és beleöntöm a tál tartalmát. Bő 15 percig sütöm (nálam 17). Nem szabad hagyni teljesen kiszáradni.


6. Kiveszem, és hagyom hűlni. A széleket egyenes vonalban levágom, a többit pedig felkockázom. Már lehet is enni. Hamar elfogy. Hopp, már meg is ették.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése