A meggyszezonra való tekintettel megosztom veletek ezt a kis receptet. Az egyik legjobb dolog, ami meggyel történhet. Meg lehet próbálni cseresznyével is, de meggyel összehasonlíthatatlanul jobb. A tapasztalat azt mutatja, hogy nyolcéves kisgyerekek körében rendkívüli rajongást idéz elő.
Ehhez a tortához próbáltam ki először az új kerámia sütőformámat, ami nagyon bejött. Csak ajánlani tudom. Nem ragad bele a süti, jó ropogósra sül benne a tészta (alja is!), és még mosogatni is könnyű. Tartelette-hez is kerámiát használok.
Hozzávalók (nagy, de alacsony falú formához):
- 1 adag Pâte brisée sucrée tészta
- fél kg meggy
- 1 felvert tojássárgája
- 50 g porcukor
- 100 ml tejszín
- 60 ml tej
- 2 tojás
- fél citrom
Előmelegítem a sütőt 200 fokra. A tésztát kinyújtom, és kibélelem vele a kivajazott tortaformát. A peremén fentről végiggördítem a sodrófát, hogy eltávolítsam a felesleget. Sütőpapírt teszek bele, és rizst vagy babot szórok bele, hogy a peremeket megtámassza. 10 percig sütöm, aztán kiveszem belőle a sütőpapírt és a rizst vagy babot, és ecsettel bekenem belülről a felvert tojássárgájával. Visszarakom még 10 percre. Kiveszem, és átállítom a sütőt 180 fokra.
Kimagozom a meggyet. Egy nagy keverőtálban habverővel összekeverem a tojásokat a cukorral. Hozzáadom a tejszínt és a tejet, majd egy kis levet facsarok bele a citromból. Jól összekeverem.
Sűrűn, egy szintben megrakom a megsült tésztát a meggyel. Ráöntök annyi krémet, ami pont ellepi. Sütőbe rakom, és 180 fokon 45 percig sütöm.
Ha marad a végén krém, tészta, meg meggy, akkor természetesen további kis tortácskákat lehet még készíteni belőle. Könnyen az a vége, hogy csinálsz még egy adag tésztát, mert az elfogyott, aztán ahhoz elfogy a krém, de tészta marad, és így folytatódik az ördögi kör.
Cseresznyéből is szépet lehet sütni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése