2011. szeptember 5., hétfő

Erdei gyümölcsös csokitorta

Tarte au chocolat noir aux fruits des bois. Ezzel a tetszetős nevű tortával tér vissza a blog a vakációból. Franciaországban mindennek minden évben van egy rentrée-ja, azaz "visszatérése": az iskolásoknak (rentrée scolaire), az egyetemistáknak (rentrée universitaire), a törvényhozásnak (rentrée parlemantaire), stb. A mai nap lesz tehát a "rentrée culinaire"!

Ez a torta a nagy klasszikus tarte au chocolat, feldobva egy jó adag erdei gyümölccsel és valódi nyári napfénnyel. Akkor még a szedernek, áfonyának és a ribizlinek szezonja volt, de most is elkészítheted más friss gyümölccsel vagy anélkül. Banánnal párosítani a csokit például abszolút szerencsés dolog.





A recept a következő (26 cm-es formához):

Hozzávalók:
  • 1 adag pâte sablée
  • 200 g étcsokoládé
  • 200 ml tejszín (20 %-os)
  • 80 ml tej
  • 1 felvert tojás
  • friss erdei gyümölcsök (áfonya, ribizli, szeder)

1. Gyúrok egy adag pâte sablée-t. A vaníliát most kihagyom belőle. Legalább félórára hűtőbe teszem.

2. A tésztát kinyújtom, tortaformába igazítom. Kibélelem sütőpapírral és megöltöm babbal vagy rizzsel, hogy a pereme ne omoljon össze. Sütőbe teszem 180 fokon 15 percre.

3. Amíg sül, bain-marie-n, tehát gőz fölött, megolvasztom a csokoládét. Hozzáöntöm a tejet és a tejszínt, és szépen elkeverem benne.

4. Amikor letelt a 15 perc, eltávolítom a tésztáról a babot/rizst és a sütőpapírt. A felvert tojást is a csokis krémhez keverem, és a krémet a tortaalapba öntöm. Visszateszem a sütőbe még 10 percre.

5. Várok, míg langyosra hűl, és utána kezdem díszíteni. Hűtőben tárolom, hidegen tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése