Tarte
au chocolat noir aux fruits des bois. Ezzel a tetszetős nevű tortával tér
vissza a blog a vakációból. Franciaországban mindennek minden évben van egy
rentrée-ja, azaz "visszatérése": az iskolásoknak (rentrée scolaire),
az egyetemistáknak (rentrée universitaire), a törvényhozásnak (rentrée
parlemantaire), stb. A mai nap lesz tehát a "rentrée culinaire"!
Ez
a torta a nagy klasszikus tarte au chocolat, feldobva egy jó adag erdei
gyümölccsel és valódi nyári napfénnyel. Akkor még a szedernek, áfonyának és a
ribizlinek szezonja volt, de most is elkészítheted más friss gyümölccsel vagy
anélkül. Banánnal párosítani a csokit például abszolút szerencsés dolog.
Hozzávalók:
- 1 adag pâte sablée
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml tejszín (20 %-os)
- 80 ml tej
- 1 felvert tojás
- friss erdei gyümölcsök (áfonya, ribizli, szeder)
1. Gyúrok egy adag pâte sablée-t. A vaníliát
most kihagyom belőle. Legalább félórára hűtőbe teszem.
2. A tésztát
kinyújtom, tortaformába igazítom. Kibélelem sütőpapírral és megöltöm babbal
vagy rizzsel, hogy a pereme ne omoljon össze. Sütőbe teszem 180 fokon 15
percre.
3. Amíg sül, bain-marie-n,
tehát gőz fölött, megolvasztom a csokoládét. Hozzáöntöm a tejet és a tejszínt,
és szépen elkeverem benne.
4. Amikor
letelt a 15 perc, eltávolítom a tésztáról a babot/rizst és a sütőpapírt. A
felvert tojást is a csokis krémhez keverem, és a krémet a tortaalapba öntöm.
Visszateszem a sütőbe még 10 percre.
5. Várok, míg
langyosra hűl, és utána kezdem díszíteni. Hűtőben tárolom, hidegen
tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése