Volt szerencsém két hetet Stockholmban tölteni nyári egyetemen, ahol a
svéd ízek és szokások nyomába eredtem. Egy tradíció, amibe azonnal
beleszerettem a "Fika & Coffee" vagyis kávé süteménnyel. A
legtöbben biztosan láttak már hatalmas "fika" feliratokat vicces
ismerőseik Facebook-os képei közt. Lehet ez kávészünet munka közben vagy
nyugodt délutáni kávézás barátokkal, a lényeg, hogy mindig jóféle svéd
édességeket harapnak a feketéhez. A leghagyományosabb a fahéjas tekercs
(Kanelbulle), amit itthon újabban az IKEA-ban kóstolhatsz
meg. ("Fahéjas sütemény kávéval" néven fut.) Ezen kívül még száz
és száz jobbnál jobb svéd sütemény létezik, ezek közül majd többel is
találkozhatsz a blogon.
A brüsszeli keksz (Brussels cookies) egy omlós, vajas-vaníliás keksz, amit fel lehet dobni egy kis lekvárral. Eredetileg fehér színű, nagy szemű szórócukorba (pearl sugar) forgatják. Idehaza nem tudom hol kapható, de Ausztriában "Hagelzucker" néven megtalálható a legtöbb szupermarketben. Ha nincs belőle otthon, akkor jó lesz a sima kristálycukor is.
A brüsszeli keksz (Brussels cookies) egy omlós, vajas-vaníliás keksz, amit fel lehet dobni egy kis lekvárral. Eredetileg fehér színű, nagy szemű szórócukorba (pearl sugar) forgatják. Idehaza nem tudom hol kapható, de Ausztriában "Hagelzucker" néven megtalálható a legtöbb szupermarketben. Ha nincs belőle otthon, akkor jó lesz a sima kristálycukor is.
- 500 ml (2 bögre) liszt
- 100 ml (fél bögre) kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
- lekvár
A svéd receptjeimben általában "cup"-ban mérik a hozzávalókat. 1 cup az egy 2,5 dl-es szabvány bögrének felel meg. Eleinte nehéz megszokni, de tény, hogy így mérleg nélkül is elkészíthető.
1. Nagy keverőtálban összekeverem a lisztet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot. Belevágom a vajat, és addig gyúrom, amíg össze nem áll egy darab tésztává. Kitartónak kell lenni.
2. 4 cm átmérőjű gilisztákká hengergetem a tésztát, és egy órára a hűtőbe teszem.
3. A tészta-gilisztákat szórócukorba forgatom, majd fél centi vékony szeletekre vágom.
4. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, de nem túl sűrűn, mert megnőnek sütés közben. Az ujjammal gödröcskéket nyomok a közepükbe, és ezekbe lekvárt töltök. Ribizli- és szilvalekvárral is próbáltam, természetesen mindkettővel finom.
5. 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm. A sütő sokszor nem süt egyenletesen, ezért érdemes 8 perc után megfordítani a tepsit és visszarakni még 8 percre. Amikor elkészült, várni kell pár percet, mire a kekszek annyira összeszedik magukat, hogy le lehessen őket venni a tepsiről. Egy szép dobozba rakom őket.
+1: Rengeteg kávét főzök hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése