2011. szeptember 19., hétfő

Brussels cookies Svédországból

Volt szerencsém két hetet Stockholmban tölteni nyári egyetemen, ahol a svéd ízek és szokások nyomába eredtem. Egy tradíció, amibe azonnal beleszerettem a "Fika & Coffee" vagyis kávé süteménnyel. A legtöbben biztosan láttak már hatalmas "fika" feliratokat vicces ismerőseik Facebook-os képei közt. Lehet ez kávészünet munka közben vagy nyugodt délutáni kávézás barátokkal, a lényeg, hogy mindig jóféle svéd édességeket harapnak a feketéhez. A leghagyományosabb a fahéjas tekercs (Kanelbulle), amit itthon újabban az IKEA-ban kóstolhatsz meg. ("Fahéjas sütemény kávéval" néven fut.) Ezen kívül még száz és száz jobbnál jobb svéd sütemény létezik, ezek közül majd többel is találkozhatsz a blogon. 

A brüsszeli keksz (Brussels cookies) egy omlós, vajas-vaníliás keksz, amit fel lehet dobni egy kis lekvárral. Eredetileg fehér színű, nagy szemű szórócukorba (pearl sugar) forgatják. Idehaza nem tudom hol kapható, de Ausztriában "Hagelzucker" néven megtalálható a legtöbb szupermarketben. Ha nincs belőle otthon, akkor jó lesz a sima kristálycukor is.




Hozzávalók (kb. 50 db kekszhez)
  • 500 ml (2 bögre) liszt
  • 100 ml (fél bögre) kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • lekvár

A svéd receptjeimben általában "cup"-ban mérik a hozzávalókat. 1 cup az egy 2,5 dl-es szabvány bögrének felel meg. Eleinte nehéz megszokni, de tény, hogy így mérleg nélkül is elkészíthető.

1. Nagy keverőtálban összekeverem a lisztet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot. Belevágom a vajat, és addig gyúrom, amíg össze nem áll egy darab tésztává. Kitartónak kell lenni.

2. 4 cm átmérőjű gilisztákká hengergetem a tésztát, és egy órára a hűtőbe teszem.

3. A tészta-gilisztákat szórócukorba forgatom, majd fél centi vékony szeletekre vágom.

4. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire pakolom, de nem túl sűrűn, mert megnőnek sütés közben. Az ujjammal gödröcskéket nyomok a közepükbe, és ezekbe lekvárt töltök. Ribizli- és szilvalekvárral is próbáltam, természetesen mindkettővel finom.

5. 175 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm. A sütő sokszor nem süt egyenletesen, ezért érdemes 8 perc után megfordítani a tepsit és visszarakni még 8 percre. Amikor elkészült, várni kell pár percet, mire a kekszek annyira összeszedik magukat, hogy le lehessen őket venni a tepsiről. Egy szép dobozba rakom őket.

+1: Rengeteg kávét főzök hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése