Születésnapi
ünnepségre sütöttem ezt a tortát, máskülönben kétszer is meggondolnám, hogy
nekiálljak-e. Egy jó délutánba telt megcsinálni, de nagyon felemelő érzés,
amikor kiveszed a sütőből a (jó esetben) mennyei tortát, amivel annyit
dolgoztál. A "Bourdaloue" név onnan ered, hogy Párizsban a rue
Bourdaloue-ban volt az a cukrászműhely, ahol feltalálták.
Ez
a recept a klasszikus Larousse-féle. Vannak egyszerűbb receptek is, például
amikor csak egy egyszerű krémet csinálsz, és puha körtét vagy körtebefőttet
használsz. Talán azért érdemes egyszer végigcsinálni, mert mind a vaníliás,
mind a mandulás cukrászkrém sokszor előfordul más francia süteményekben. Na meg
a fenséges ízéért. Közlöm az egész receptet egyben, különben csak linkekből
állna az egész.
Hozzávalók (26-28 cm-es tortaformához):
Pâte brisée sucrée
- 210 g liszt
- 2 púpos ek. porcukor
- 1 csipet só
- 165 g vaj
- 4 ek. hidegvíz
Crème pâtissière (vaníliás cukrászkrém, a maradékból valami gyümölcsös tortát lehet csinálni, például)
- 1 tasak Bourbon vaníliás cukor
- 30 g keményítő
- 80 g cukor
- 350 ml tej
- 4 tojássárgája
- 35 g szoba-hőmérsékletű vaj
Crème frangipane (mandulás cukrászkrém)
- 100 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 100 g porcukor
- 100 g mandulaliszt (nagyon finomra őrölt mandula)
- 1 kávéskanál keményítő
- 2 tojás
- 1 csepp mandula aroma
- 125 g crème pâtissière
Szirupos körte (lustáknak körte befőtt)
- 4 szép vilmoskörte
- 4 dl fehérbor
- 2 ek. citromlé
- 120 g porcukor
I.
Gyúrok egy nagy adag pate brisée sucrée-t: A száraz hozzávalókhoz vágom a
vajat. Az ujjaimmal összecsipkedem, amíg zabpehely-szerű lesz. Hozzáöntöm a
vizet és golyót gyúrok belőle. Liszttel felszórt munkaasztalom tenyértővel
szétnyomkodom (fraisage). Újra összegyúrom. Műanyag fóliában a hűtőbe rakom. (részletesebben itt)
II.
Elkészítem a vaníliás cukrászkrémet. Már közöltem egy receptet, de ez jobban
tetszik. Gyönyörű krém lesz belőle. Hűtőben kell tárolni, legfeljebb egy hétig
áll el. A maradékot le is lehet fagyasztani, jó lesz legközelebbre.
- Egy saucepan-be (egy literes nyeles lábas) szórom a cukor és a vaníliás-cukor felét és a keményítőt. Kis tejet löttyintek hozzá, és habverővel simára keverem. Folyamatosan keverve hozzáadom a maradék tejet. A habverővel folyamatosan keverve felforralom, majd leveszem a tűzről. Ekkor már jócskán besűrűsödött.
- Egy keverőtálban 3 percig verem a tojássárgáját a maradék cukorral, amitől nagyon kifehéredik. Folyamatos kevergetés mellett öntök bele kicsit a felforralt tejből.
- Az egészet visszaöntöm a lábasba, és folyamatos keverés mellett felforralom. Megint sűrűsödik a krém.
- Amikor felforrt, lehúzom a tűzről, és a krémet egy tálba öntöm. A tálat aztán egy még nagyobb, hideg vízzel vagy jégkockákkal teli tálba helyezek, hogy hűljön.
- Amikor a krém már langyos (50 °C), továbbra is habverővel, hozzákeverem a vajat.
III.
Elkészítem a mandulás krémet. Sütés közben szépen felemelkedik.
- A vajat kis darabokra vágom és egy tálban szétnyomkodom fa lapáttal.
- Hozzáadom a porcukrot, elkeverem. Hozzáadom a mandulalisztet és a keményítőt, elkeverem. Végül hozzáadom a tojásokat és egy csepp mandulaaromát, és elektromos habverővel lassú fokozaton jól összekeverem az egészet.
- Fa lapáttal hozzákeverem a vaníliás cukrászkrémet is.
- Letakarom a tálat fóliával, és hűtőbe rakom.
IV.
Szirupban megpuhítom a körtéket
- Meghámozom és félbevágom a körtéket. Eltávolítom a magházat.
- Egy lábosba, amiben elférnek, beleöntöm a bort, a cukrot és a citromlét, majd felforralom a szirupot.
- A forró szirupba teszem a körtéket és a lángot úgy állítom, hogy a szirup épphogy forrjon.
- Addig főzöm a körtét, amíg meg nem puhul (de a formáját meg kell tartania). Ha egy fogpiszkáló könnyedén átmegy rajta, akkor kész. Leveszem a tűzről és 20 percig hagyom a körtéket hűlni a szirupban.
V.
Összeállítom a tortát
- Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
- Kinyújtom a tésztát, és a kivajazott tortaformába igazítom. A peremét kicsit megnyomkodom.
- Félig megtöltöm a mandulás krémmel (majdnem az egész kell).
- A fél körtéket keresztben nagyon vékony szeletekre vágom, és a felszeletelt körtéket egyben, sugárirányban helyezem a krémre. Egy kis fém lapát segíthet.
- 30 percig sütöm (vagy ameddig a teteje meg nem barnult).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése