2012. május 1., kedd

Tarte au citron / Francia citromtorta

Sokan mondják, hogy a "tarte au citron" a francia cukrászat mesterműve. Én is osztom ezt a véleményt, elképesztően finom és sokoldalú desszert. Édes omlós tésztában hűs, lágy, édeskés-savanykás citromízű krém, méltó befejezése bármilyen étkezésnek. A krémnek több fajtája is van. Az én kedvencem a tejszínes, puding-szerű krém, amit most megosztok veletek. Ezen kívül létezik még a Larousse-féle, amiben őrült mennyiségű vaj van és citromlé, amit tojássárgája hozzáadásával, főzve sűrűsítenek. Végül ritkábban, de találkozni még olyannal is, amit keményítővel sűrűsítenek, de ezek között is számtalan változat létezik.
A képen remekül néz ki, az íze még annál is jobb, próbáld ki!





Hozzávalók:

1. Bekapcsolom a sütőt 205 fokra. A tésztát kinyújtom és belesimítom a kivajazott tortaformába. Kibélelem sütőpapírral és támasztékként rizst öntök bele. 10 percig sütöm, majd kiöntöm a rizst, megszurkálom a tésztát, és még 8 percig sütöm.

2. Amíg sül a tészta, elkészítem a krémet. A citromok levét kifacsarom egy tálkába. Egy nagy keverőtálban felverem a tojásokat a cukorral, majd a citromlével. A tejszínt kicsit felmelegítem, aztán azt is hozzáöntöm a többihez és habverővel jól elkeverem.

3. Ha kész a tészta, beleöntöm a krémet, és 180 fokon sütöm 30 percig. Amikor kiveszem, még remeg a krém, mint a puding. Ha kihűlt, hűtőbe teszem. Hidegen tálalom. Fenséges, hűsítő desszert.

Lehet cifrázni azzal, ha a tetejére meringue-et (habcsókot) készítesz. Két tojásfehérjét felversz 75 g cukorral, szépen elosztod a tortán, és sütőben gyorsan meggrillezed.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése