2012. április 15., vasárnap

Egy falat Barcelona

Húsvétkor Barcelonában jártam és rengeteg szépséget láttam. Friss gyümölcsöktől, zöldségektől, tengeri halaktól, rákoktól, érlelt sonkáktól roskadozó piacokat, ínycsiklandó fogásokat és fantasztikus borokat, a városról meg a tengerpartról nem is beszélve. Annyira jók az egyszerűbb éttermek is, hogy nem kell ahhoz az El Bulliba menni, hogy nagyon jót egyél. A nagy kedvencem Spanyolországban a tapas. Ez nem más, mint egy kis adag étel: a falatkáktól kezdve lehet kis szendvics vagy meleg előétel - főétel - desszert, tehát nagyjából akármi. Így sok mindent meg tudsz kóstolni egy étkezés alatt. A tapas eredetileg nem a katalán tradíció része, de mára minden második étterem erre specializálódik. Természetesen én sem hagytam ki ezeket. Fogadjátok szeretettel ezt a képes beszámolót!




Mercat de la Boqueria - a legnagyobb piac a város közepén. Érdemes betérni ide csemegézni. Árulnak felvágott gyümölcsöt, friss gyümölcslét, végigkóstolhatod a spanyol sonkákat, kolbászokat, friss halat (sashimit!) és elnézheted ahogy a rákok izegnek-mozognak a tört jégen.


Mercat de la Boqueria



Park Güell - Gaudi tervezte a parkot, ami talán a képről is látszik. Magasan fekszik és domb van a közepén, ahonnan rálátni a városra.



Celler de Tapas - több is van a városban, mi a Carrer de l'Almirall Cervera /Passeig de Joan de Borbó sarkon voltunk. Kiváló a degusztációs menüjük.
(Nagyon jó volt még a Taller de Tapas is.)


Patatas Bravas - Ropogósra sült krumpli csípős paradicsomszósszal és fokhagymás majonézzel.
Klasszikus tapas


Marinált kapros lazac szójaszósszal


Pimientos de Padrón fritos con sal maldon - Sült zöldpaprika nagyszemű tengeri sóval


Crujiente de gambas con salsa tártara Rákos tekercsek fokhagymás majonézzel


Apró tintahal - ha friss és jól készítik el, olyan puha, hogy szinte olvad a szádban. 


Croquetas - belül világos sonkás krém


Fritura de aros de calamar a la andaluza - Panírban sült tintahal karikák



Paella



Gambas al ajillo - chilis, fokhagymás olívaolajban sült garnéla. Általában nem egészben sütik, hanem megpucolva.




Sardinas a la Plancha - Sült szardínia




Crema catalana - Katalán krém. A crème brulée-re hasonlít, de folyósabb annál. Nekem jobban ízlik a francia változata.




A Sagrada Família előtt



Casa Mila (La Pedrera) - Gaudi tervezte.




Felvonó visz fel a Montjuicra, ahonnan látni az egész várost és a tengert is. A hegyen van egy régi erőd, ami most kilátó és még sok különböző park.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése