Húsvétkor Barcelonában jártam és rengeteg szépséget láttam. Friss gyümölcsöktől, zöldségektől, tengeri halaktól, rákoktól, érlelt sonkáktól roskadozó piacokat, ínycsiklandó fogásokat és fantasztikus borokat, a városról meg a tengerpartról nem is beszélve. Annyira jók az egyszerűbb éttermek is, hogy nem kell ahhoz az El Bulliba menni, hogy nagyon jót egyél. A nagy kedvencem Spanyolországban a tapas. Ez nem más, mint egy kis adag étel: a falatkáktól kezdve lehet kis szendvics vagy meleg előétel - főétel - desszert, tehát nagyjából akármi. Így sok mindent meg tudsz kóstolni egy étkezés alatt. A tapas eredetileg nem a katalán tradíció része, de mára minden második étterem erre specializálódik. Természetesen én sem hagytam ki ezeket. Fogadjátok szeretettel ezt a képes beszámolót!
Mercat de la Boqueria - a legnagyobb piac a város közepén. Érdemes betérni ide csemegézni. Árulnak felvágott gyümölcsöt, friss gyümölcslét, végigkóstolhatod a spanyol sonkákat, kolbászokat, friss halat (sashimit!) és elnézheted ahogy a rákok izegnek-mozognak a tört jégen.
Mercat de la Boqueria
Park Güell - Gaudi tervezte a parkot, ami talán a képről is látszik. Magasan fekszik és domb van a közepén, ahonnan rálátni a városra.
Celler de Tapas - több is van a városban, mi a Carrer de l'Almirall Cervera /Passeig de Joan de Borbó sarkon voltunk. Kiváló a degusztációs menüjük.
(Nagyon jó volt még a Taller de Tapas is.)
Patatas Bravas - Ropogósra sült krumpli csípős paradicsomszósszal és fokhagymás majonézzel.
Klasszikus tapas
Marinált kapros lazac szójaszósszal
Pimientos de Padrón fritos con sal maldon - Sült zöldpaprika nagyszemű tengeri sóval
Crujiente de gambas con salsa tártara - Rákos tekercsek fokhagymás majonézzel
Apró tintahal - ha friss és jól készítik el, olyan puha, hogy szinte olvad a szádban.
Croquetas - belül világos sonkás krém
Fritura de aros de calamar a la andaluza - Panírban sült tintahal karikák
Paella
Gambas al ajillo - chilis, fokhagymás olívaolajban sült garnéla. Általában nem egészben sütik, hanem megpucolva.
Sardinas a la Plancha - Sült szardínia
Crema catalana - Katalán krém. A crème brulée-re hasonlít, de folyósabb annál. Nekem jobban ízlik a francia változata.
A Sagrada Família előtt
Casa Mila (La Pedrera) - Gaudi tervezte.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése