2012. április 11., szerda

Quatre-quarts

Magyarul négy negyed. Hagyományos francia (breton) sütemény, ami negyed rész tojásból, negyed rész lisztből, negyed rész cukorból és negyed rész vajból készül. Belül omlós, kívülről ropogós kéreg fedi.  Általában hasáb alakúra sütik, de olyan szépen följön, hogy muffin alakban is meg lehet próbálni.  Egyszerű és nagyon hamar kész van. Amíg Párizsban laktam sokszor vettem előre csomagolt quatre-quarts-t a boltban  "reggeli sütinek", tea mellé. Később örömmel tapasztaltam, hogy amit otthon sütök az bizony annál lágyabb ízű és omlósabb.





Hozzávalók:
  • 3 tojás (a tömege legyen X gramm)
  • X g porcukor
  • X g liszt
  • X g vaj
  • 1 csipet só
  • 30 ml rum/konyak
  • fél citrom reszelt héja
Megjegyzem, 3 tojás az kb. 190g, ami kb. 1100 cm3-es formára elég.

1. Először is lemérem a három tojást, és kimérek ugyanannyi lisztet, porcukrot és vajat. Megolvasztom a vajat. Szétválasztom a tojássárgáját és a fehérjét. Felverem a fehérjét egy csipet sóval.

2. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

3. Egy nagy keverőtálban habverővel a tojássárgájához keverem a cukrot, és addig verem, amíg szépen kifehéredik. Aztán sorban hozzákeverem az olvadt vajat, a lisztet, végül a konyakot/rumot és a citromhéjat. Finoman, a felvert fehérjét nem összetörve, a fehérjét is hozzákeverem egy fa/műanyag lapáttal.

4. Kivajazom a sütőformát. (Az elhasznált vaj papírjával remekül lehet sütőformát vajazni.) Beleöntöm a tésztát, és 200 fokon 15 percig sütöm. Aztán lejjebb veszem 180 fokra és még kb. 25 percig sütöm. Vékony kést beleszúrva lehet ellenőrizni, hogy belül is megsült-e. Ha még sok a nedvesség rajta, amikor kihúzod, akkor süsd tovább.

5. Mikor kicsit lehűlt, kiveszem a formából. Lehűlve finomabb, mint melegen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése