2012. augusztus 12., vasárnap

Autentikus Kaiserschmarrn 1600 m magasról

Túrázni jó, enni jó, a kettőt együtt meg még jobb. Most voltam Ausztriában, ahol a túra célja természetesen mindig egy hütte volt. Egyik alkalommal betértünk egy helyre, ahol az udvarban egy labrador, tehenek meg csüngő hasú malacok kószáltak. Belépve egy kis szobában találtuk magunkat két asztallal és kis konyhasarokkal. Miután megkóstoltuk a friss alpesi tejet és a vajat amit helyben készítenek, a házinéni pár perc alatt összeütött egy isteni Kaiserschmarrnt (osztrák császármorzsát). Az a könnyedség amivel elkészítette annyira megtetszett, hogy megkérdeztem, hogy csinálja. A recept nagyon egyszerű, és most megosztom veletek is. Kaiserschmarrnt mindenkinek!




Hozzávalók 2 személyre (nem kell pontosan kimérni, ez nem francia cukrászat):
  • 2 dl tej
  • 1 dl szénsavas víz
  • 3 tojás
  • csipet só
  • liszt
  • egy marék mazsola
  • porcukor
  • vaj a sütéshez
  • rum opcionális

Negyedórára beáztatom a mazsolát forró vízbe, rumba vagy szamba. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzáöntöm a szénsavas vizet, egy csipet sót teszek bele, majd habverővel összekeverem az egészet. Ezután kisebb adagokban annyi lisztet keverek hozzá, hogy a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb legyen. Az a jó, amikor már ellenállása van a tésztának, amikor kevered. Végül hozzákeverem az ázott mazsolákat is. Jó adag vajat hevítek a lehető legnagyobb serpenyőben (palacsintasütőnél magasabb falú legyen, mert vastag lesz). Egy határozott mozdulattal beleöntöm a tésztát és rárakom a fedőt. Addig sütöm így, amíg látszik, hogy alulról már átsült. Ekkor falapáttal 3-4 részre tépem és ezeket egyenként megforgatom, hogy tovább süljön. Ha a másik oldala is nagyjából megsült, akkor 2 cm széles darabokra szaggatom. Ha kell sütöm még egy keveset, majd kiszedem egy nagy tányérra. Megszórom porcukorral, és almaszósszal tálalom. Jó mindenféle lekvárral is, de az almaszósz a nagy klasszikus. 


Az almaszósz elkészítése (egy kisebb befőttesüvegnyi lesz belőle):

5 almát meghámozok és kockákra vágok. Kevés vízben főzöm 10 percig. A felesleges vizet leöntöm (kb. 1 dl maradjon), belefacsarom fél citrom levét, majd leturmixolom. Ízlés szerint cukrot keverek hozzá, és azon melegen tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése