2012. február 15., szerda

Rózsás cupcake

Rég frissült a blog, pedig sok finom dolog készül itthon. A mai egy tematikus bejegyzés, természetesen Valentin -napra. Nem tetszik nekem, hogy ilyenkor valami külső nyomásnak engedve virágot kéne venni. Máskor, spontán, vagy igazi ünnepre szép dolog virágot ajándékozni. Kisütöttem azonban, hogy a Valentin-napi virág lehet másféle, sokkal személyesebb, bár ugyanolyan múlandó.

Ez egy gyorsan elkészíthető muffin, amire nagy műgonddal cukormázat nyomunk. A hatás mégis lenyűgöző.





Hozzávalók a muffinhoz (12 db):
  • 150 g natúr joghurt
  • 3 tojás
  • 1 tk vanília aroma
  • 175 g porcukor
  • 140 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g őrölt mandula
  • 175 g vaj, olvasztva
Hozzávalók a cukormázhoz:
  • 100 g vaj
  • fél tk vanília aroma
  • 240 g porcukor
  • 12 ml tej
  • ételfesték


1. Szétosztom a papírkosárkákat a muffin sütőformában. Bekapcsolom a sütőt légkeveréses 190 °C-ra. Egy tálkában felverem a tojásokat, majd hozzákeverem a joghurtot és a vanília aromát. Egy nagy keverőtálban összekeverem a porcukrot, lisztet, sütőport , mandulát és egy csipet sót. Középen kialakítok egy mélyedést.

2. Beleöntöm a joghurtos keveréket és az olvasztott vajat, és kevés mozdulattal hozzákeverem egy spatulával. A sütőformába kanalazom a tésztát és 18-20 percig aranybarnára sütöm a muffinokat. Néhány perc hűlés után kiveszem őket a sütőformából, hogy tovább hűljenek.

3. Egy nagy tálban habosra keverem a vajat a vanília aromával. Apránként hozzádolgozom az ételfestéket (lehetőleg ne folyékony legyen, mert ront az állagán) és a porcukrot. Ettől megkeményedik a máz. Végül hozzákeverem a tejet, amitől krémesebb és könnyebb lesz. Lefedem a tálat és hűtőbe rakom.


4. Egy óra múlva muffin és a krém is megfelelően lehűlt. Cukrászzsákba töltöm a cukormázat, és csík vagy szirom végű nyomófejet erősítek rá. Ilyen van például az igen olcsó  Ikeás cukrász készletben. Ezen kívül szükség lesz még egy eszközre, amire a rózsákat kinyomhatod. Ez egy nyél, ami merőlegesen egy koronghoz van erősítve. Én egy letört fanyélhez szögeltem hozzá egy korongot nagyon vastag kartonból. Biztos lehet venni is. Erre pár csepp cukormázzal érdemes ragasztani egy darab sütőpapírt, aztán mehet a kezdheted a díszítést! Én ebből a videóból tanultam meg, hogy kell:



Türelem, az kell, de viszonylag gyorsan rá lehet érezni. Nekem az első lépések mentek a legnehezebben. Előfordulhat, hogy ha sokáig nyomkodod, akkor felmelegszik és nagyon megpuhul a kezedben a krém. Akkor rakd vissza félórára a hűtőbe, aztán folytasd tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése