2012. március 29., csütörtök

Quiche lorraine és sauce vinaigrette

A quiche Lorraine-ből, vagyis Lotaringiából származik. Hagyományos francia étel, megtalálható minden pékségben, ahol szívesen meg is melegítik a vevőknek. Éttermekben meleg előételként kínálják egy kis salátával. Az elkészítése egyszerű: omlós vajas tésztába kerül a töltelék, ami aztán aranybarnára sül. Számtalan változata létezik, ezek közül a  tradicionális a "quiche lorraine", amiben csak füstölt szalonna, tojás,  crème fraîche és reszelt sajt van. Népszerűek még a póréhagymás, a halas-paradicsomos, a spenótos és a lazacos-spenótos, de nagyon könnyű új ízekkel kísérletezni.






Hozzávalók quiche lorraine-hez (22 cm-es formához / 4 főre)
  • egy adag pâte brisée
  • 3 tojás
  • 200 g füstölt szalonna/bacon kockázva
  • 100 g reszelt sajt
  • 2 dl tejföl (vagy tejszín, vagy fele-fele)
  • szerecsendió
  • só, bors
crème fraîche a tejfölhöz hasonló, de krémesebb és jóval zsírosabb (30-35%). Itthon nem lehet beszerezni, de szerintem a zsírosabb tejföl vagy tejszín is tökéletes a quiche-be. 


1. Előmelegítem a sütőt 205 °C-ra. A tésztát kinyújtom és a tortaformába helyezem. Kibélelem sütőpapírral és támasztékként rizst/babot szórok bele. 9 percig sütöm, majd kiveszem a sütőből, kiszórom a rizst/babot és eltávolítom a sütőpapírt. Az alját megszurkálom villával és visszarakom sülni még 8 percre (szinte teljesen megsül). Miután kivettem, a sütőt 180 °C-ra állítom. 

2. A szalonnát blansírozom, azaz gyöngyöző vízbe teszem pár percre. Ez elveszi a túl erős füstölt ízt, de különben nem kötelező lépés. Ezután serpenyőben enyhén megpirítom.
Egy tálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejfölt, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Csínján a sóval, a szalonna elég sós.

3. A szalonnadarabokat enyhén belenyomkodom a tészta aljába. Megszórom sajttal, végül ráöntöm a tojásos tölteléket. Kb. 30 percig sütöm. Melegen tálalom friss salátával.


A salátához illik a francia dresszing, a sauce vinaigrette. Ehhez szükséges:
  • 1-2 ek fehérbor ecet
  • 6 ek olíva olaj
  • fél tk csípős mustár
  • egy csipet só és bors


Kis tálkában habverővel elkeverem az ecetben a mustárt és a sót. Fokozatosan hozzákeverem az olajat, végül a borsot. Az is jó, ha jól záródó üvegbe töltöm a hozzávalókat és azt jól összerázom. A kész dresszinget a salátalevelekre öntöm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése