Még egy recept erejéig folytatom a „könnyen, finom desszertet” sorozatot. Ez a süti is nagyon gyorsan elkészíthető. Aztán sósabb dolgok kerülnek majd terítékre, és bepillantunk az orosz és fehérorosz konyha rejtelmeibe is (sőt, tán még a svédbe is).
A brownie amerikai sütemény, a XIX-XX. sz. fordulóján csinálták először. Számos legenda kering arról, hogy hogyan készült az első, de a legvalószínűbb, hogy egy szakácskönyv szerkesztője egyszerűen megváltoztatott egy létező receptet, úgy, hogy sok csokit és kevesebb lisztet tett bele. Belül puha, nedves, kívül ropogós, és négyzetekre vágják. Néha „crème anglaise”-el tálalják. Ha Franciaországban kéred, úgy ejtsd, hogy „broní”, különben sosem értik meg mire gondolsz.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 100 g étcsokoládé (ne Katica legyen, de azért a 85%-os Lindtet se erre pazarold)
- 185 g vaj
- 3 tojás
- 175 g porcukor
- 90 g liszt
- 100 g dió
Nagy vonalakban: a csokit megolvasztom, a diót ledarálom, a vajat megolvasztom, mindent összekeverek, és megsütöm.

2. Előmelegítem a sütőt 180 fokosra.
3. A diót durvára darálom.

4. Egy nagy keverőtálban habverővel összekeverem a cukrot a tojásokkal, aztán sorban hozzáadom a vajat és a csokit. Összekeverem a lisztet a darált dióval, majd ezt is beleöntöm a tálba, és megint összekeverem.

5. Jól kivajazok egy négyzetes formát (kb. 25×25 cm), és beleöntöm a tál tartalmát. Bő 15 percig sütöm (nálam 17). Nem szabad hagyni teljesen kiszáradni.
6. Kiveszem, és hagyom hűlni. A széleket egyenes vonalban levágom, a többit pedig felkockázom. Már lehet is enni. Hamar elfogy. Hopp, már meg is ették.


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése